Čuvajte sebe, pazite na svoj novac!

Hrvatska gospodarska komora i ove godine, od 22. do 26. ožujka, obilježava Svjetski i Europski tjedan novca organizacijom edukacija za učenike srednjih škola i studente u suradnji s financijskim institucijama – svojim članicama i ostalim institucijama.

Cilj obilježavanja Tjedna novca je financijskim obrazovanjem unaprijediti razinu financijske pismenosti i omogućiti djeci, mladima i građanima stjecanje znanja, vještina, stavova i ponašanja nužnih u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu kako bi u budućnosti mogli donositi pametne financijske odluke.

Ovogodišnji Tjedan novca organizacijski će se razlikovati od onih ranijih, zbog izazova koje donosi pandemija bolesti COVID-19. Upravo stoga još je važnije nastaviti komunikaciju s mladima o pitanjima vezanim uz novac kako bi unaprijedili svoja znanja i vještine nužne za upravljanje financijama.

Središnja tema Tjedna novca 2021. je “Čuvajte sebe, pazite na svoj novac” (Take care of yourself, take care of your money), čime se naglašava važnost razvoja financijske otpornosti uz istovremeno očuvanje zdravlja u današnjim uvjetima.

S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, edukacije će se održavati online.

Uobičajeni program edukacije traje 90 minuta (dva školska sata) te obuhvaća sljedeće teme:

  • Uvodno izlaganje o financijskoj pismenosti (predstavnik HGK)
  • Značaj financijske pismenosti za mlade i uloga regulatornih institucija (predstavnik HNB-a ili HANFA-e)
  • Bankarstvo i upravljanje osobnim financijama (predstavnik banaka)
  • Uloga i značaj osiguranja (predstavnik osiguravatelja)
  • Investicijski fondovi (predstavnik društava za upravljanje investicijskim fondovima)

Kao dio manifestacije, uoči Tjedna novca, HGK nastavlja s tradicionalnim Projektom “Više znamo, bolje razumijemo” za učenike zagrebačkih srednjih škola u suradnji sa Gradskim uredom za obrazovanje Grada Zagreba i našim članicama – bankama i društvima za osiguranje.

Edukacije će se održati za srednjoškolce u Čakovcu, Drnišu, Koprivnici, Korenici, Otočcu, Prelogu, Sinju, Splitu, Zadru i Zagrebu (10 gradova) te za studente na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, Visokom učilištu Algebra i Međimurskom veleučilištu.

Uključene su sljedeće strukovne škole i gimnazije (15 srednjih škola):
Gimnazija Sesvete, Tehnička škola Zagreb, Srednja škola Otočac (više smjerova i termina), Gimnazija Koprivnica, Srednja škola Koprivnica, Srednja škola Ivana Meštrovića Drniš, Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar, Tehnička i industrijska škola Ruđera Boškovića Sinj, Srednja strukovna škola bana Josipa Jelačića Sinj, Ekonomska i upravna škola Split, Srednja škola Plitvička jezera Korenica, Tehnička i industrijska škola Čakovec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Srednja veterinarska škola Zagreb te Srednja škola Prelog.

Osim u Tjednu novca, edukcije organiziramo tijekom cijele godine pa vas pozivamo da nas kontaktirate i za druge termine.

Obilježavanje Tjedna novca u Hrvatskoj provodi se od 2015. godine, od kada je i Hrvatska gospodarska komora uključena u proces podizanja financijskih znanja hrvatskih građana kroz brojne edukativno-informativne aktivnosti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *